https://www.instagram.com/tv/CMq8mKyD-Wh/?igshid=u1nzpzoaihcz
21 Наурыз - "ұлттық тағамдар күні".
Жалғызқұдық ауылының жалпы орта білім беретін мектебнің 7"Б"сынып оқушысы Моор Артем бауырсақтың бір түрі-"ши бауырсақ"дайындап,өзінің аспаздық шеберлігін көрсетті.
Кішкене тарих...
Бауырсақ қашан пайда болғанын, оларға кімнен дәм тататынын, бұл тағам қай жерде таралатынын және әрине оны қалай жасайтынын білесіз бе?
Атаудың өзі қазақша "бауырмас, бауырласуга, бауыр" деген сөзден шыққан, ол орыс тіліне аударғанда "бірігуге, туыстыққа, бауырға ұмтылу"дегенді білдіреді. Бауырсақ-түркі халықтарының дәстүрлі нанының бір түрі.
Бұл тағамның пайда болу тарихы түркі халықтарының көшпелі өмір салтымен байланысты. Мұндай жағдайларда нан дайындау жылдамдығы мен жеңілдігімен ерекшеленуі керек еді, сонымен қатар Қиын жорық жағдайлары ескерілді.
Заманауи бауырсақтарды қазанда, терең қуырылған табада дайындайды. Түркі халықтары арасында дәстүрлі мереке осы дәмді жаңғақтарсыз аяқталмайды.
Бауырсақ Қазақстанда, Қырғызстанда, Моңғолияда, сондай-ақ татарлар мен башқұрттарда өте танымал. Дәстүр бойынша, бұл көшпелі халықтардың тағамы. Бауырсақ - бұл жай ғана пісіру емес, ол ежелден күн мен бақытты бейнелейді. Сондықтан оларға ең қымбат және мейірімді қонақтар ғана емделеді.
Қазақ салт-дәстүрлері арналған дастархан ең алдымен көмекке ие болды. Бауырсақтар нанның ең құнарлы, ең құнарлы түрі. Оларға қымыз да беріледі. Мерекелерде Курт, иримшик, қант, кәмпиттермен бірге ол шашуда қолданылды (оларды бірнеше қонақтарға лақтыру дәстүрі) , олар қонақ ретінде берілді (Сарқыт) . Бауырсақ пішіні әртүрлі: үшбұрышты, төрт бұрышты, сопақша, шар тәрізді. Сапасы бойынша бірнеше түрге бөлінеді.
Ши бауырсақ
Сүтте дайындалған қамыр, жұмыртқа қосылған құмай, созылып, майдалап туралған және көп мөлшерде майға қуырылған. Мұндай бауырсақтардың дәмі тәттілердің дәміне ұқсас. Олар сынғыш және қытырлақ.
Оларды дайындаңыз және олардың дәмін көріңіз!